Το προτεινόμενο έργο IoTFeds (http://www.iotfeds.gr/) πραγματεύεται ένα πρωτοπόρο σύστημα αγοράς και πώλησης δεδομένων. Το αποτύπωμα του έργου είχε ως στόχο τη δημιουργία ομοσπονδιών χαρακτηριζόμενων από τεχνολογία αιχμής με σκοπό την παροχή υπηρεσιών δεδομένων σε τομείς που υπάρχει ανάγκη (έξυπνη στάθμευση, έξυπνες μεταφορές κτλ.). Προκειμένου να δοκιμάσουμε την υλοποίηση αναζητήσαμε στη περιοχή της Αθήνας, εθελοντές μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε καταγραφή και ανάλυση κυκλοφοριακών συνθηκών. Οι χρήστες έλαβαν την εφαρμογή SpotyPal από το Google Play. Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα είτε κατά προσέγγιση είτε ακριβούς τοποθεσίας (γεωγραφικά στίγματα που περιλαμβάνουν συντεταγμένες τοποθεσίας, χρονοσφραγίδα, ταχύτητα κίνησης, κατεύθυνση κίνησης, και ακρίβεια μέτρησης) και προσωπικά δεδομένα, τα οποία περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα αναγνωριστικά των χρηστών και τα αναγνωριστικά των συσκευών τους. Τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα και μεταφέρονται μέσω ασφαλούς σύνδεσης. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά στο πλαίσιο του πιλοτικού για σκοπούς οπτικοποίησης της κίνησης στους δρόμους της Αθήνας, απεικονίζοντας τις γεωγραφικές συντεταγμένες ως σημεία πάνω στον χάρτη. Σε συνδυασμό με δεδομένα καιρού και παρκινγκ παράχθηκε μια υπηρεσία που βοηθά τους χρήστες, να επιλέξουν τη βέλτιστη διαδρομή για τη μετάβαση στο χώρο εργασίας τους και επιλογής του χώρου παρκαρίσματος του οχήματός τους.

  • Αφορά όσους εργαζόμενους χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους για να μεταβούν στην εργασία τους.
  • Ηλικία άνω των 18 ετών.
  • Χρήση αυτοκινήτου ως μέσο μεταφοράς.
  • Μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο στο κινητό τηλέφωνο.
  • Η συσκευή κινητού υποστηρίζει Bluetooth0.
  • Η συσκευή κινητού λειτουργεί σε Android (Android4+).

Με τη συμμετοχή σας στην έρευνα, σας παραδόθηκε μια συσκευή Spotypal (https://www.spotypal.com/). Το Spotypal είναι μια συσκευή παρακολούθησης Bluetooth κατά της απώλειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα (π.χ. κλειδιά, πορτοφόλι, τσάντα κ.λπ.), συνοδευόμενη από προσωπική ειδοποίηση SOS. Βασίζεται σε μια εφαρμογή για κινητά (Android) και μια μικρή ετικέτα BLE τοποθετημένη στο αντικείμενο που θέλετε να προστατέψετε Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού (20 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου) στα πλαίσια του ερευνητικού έργου έπρεπε να το τοποθετήσετε στο όχημα μεταφοράς σας κατεβάζοντας την εφαρμογή από το παρακάτω link: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.terracom.spotypal.com και να το συνδέσετε με το κινητό σας τηλέφωνο, μέσω Bluetooth (Οδηγίες εδώ: https://www.spotypal.com/how-it-works/). Η σύνδεση με το κινητό σας τηλέφωνο αρκούσε να γίνει μία φορά αφού λάβατε και εγκαταστήσατε την εφαρμογή. Από εκεί και έπειτα, για την ομαλή καταγραφή των δεδομένων που συλλέγονται, θα έπρεπε κάθε φορά που εισερχόσταν στο όχημά σας και καθόλη τη διάρκεια της οδήγησης (έως και την έξοδο και οριστική απομάκρυνση από το όχημά σας), να εξασφαλίσετε ότι είναι ενεργοποιημένα το Bluetooth και η υπηρεσία τοποθεσίας (Location) καθώς και ότι είχατε απρόσκοπτη και συνεχή πρόσβαση στο internet. Εάν για οποιοδήποτε λόγο επιθυμούσατε να σταματήσει η καταγραφή, μπορούσατε απλά να απενεργοποιήσετε το Bluetooth.

Λάβαμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η εκτέλεση του πιλοτικού δεν ενείχε κανέναν κίνδυνο ή βλάβη για τους συμμετέχοντες. Εκτός από το χρόνο σας, δεν υπήρχαν κίνδυνοι για εσάς από τη συμμετοχή σας σε αυτή τη μελέτη.

Λαμβάνοντας μέρος σε αυτή τη μελέτη, είχατε την ευκαιρία να δείτε από πρώτο χέρι καινοτόμα χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται ως μέρος του κινήματος των έξυπνων πόλεων. Δουλεύοντας μαζί, βοηθήσατε στην προώθηση της καινοτομίας και της κοινωνικής δέσμευσης στην περιοχή σας και συμβάλατε στον εντοπισμό περιοχών με βαριές συνάφειες. Με το τέλος του έργου η συσκευή παρέμεινε στην κατοχή σας (τιμή λιανικής 29€) ώστε να μπορείτε να προστατέψετε τα πολύτιμα αντικείμενα σας!

Δυνατότητα απόσυρσης από την εκτέλεση του πιλοτικού ανά πάσα στιγμή, χωρίς εξήγηση ή περαιτέρω ειδοποίηση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης μας επέτρεψαν να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας, 15 ημέρες μετά την πιλοτική εφαρμογή, τα δεδομένα διαγράφηκαν. Δεν υπήρξε σύνδεση μεταξύ των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων και των δεδομένων κυκλοφορίας.

Ακριβής απάντηση για την κατανάλωση μπαταρίας δεν υπάρχει, καθώς εξαρτάται από το μοντέλο και τον κατασκευαστή κάθε συσκευής. Ωστόσο, κατά προσέγγιση σε μετρήσεις που έχουν γίνει σε διάφορες συσκευές, η μπαταρία μειώθηκε κατά 1% σε διάστημα 30 λεπτών χρήσης. Όσον αφορά την κατανάλωση δεδομένων, σε διάστημα 30 λεπτών η κατανάλωση είναι 0,01MB.

Όνομα: Γκούσκος Στέλιος

Κινητό: 6978001050

Σταθερό: 2651094333

Email: sgous@terracom.gr

Διεύθυνση: Σμύρνης, Ντούσια Θέση, Μπάφρα, Ιωάννινα

ΤΚ: 45500

Συμμετοχή στο Πιλοτικό Πρόγραμμα IoTFeds

Συλλογή Δεδομένων Κυκλοφορίας με το Spotypal